Kenkäkaupassa ihmetellään usein, miksi niin moni haluaa ostaa huonosti istuvat kengät. Syitä on monia, joista yksi voi olla asiakkaan diabetes.

Zigentin Saila ja jalkojenhoitaja Anne Pietiläinen (yläkuvassa vasemmalla) olivat New Feet -osastolla mukana 5. Kansallinen Diabetes ja jalka -symposiumissa Kuopiossa toukokuun puolivälissä. Kengistä riitti ammattilaisten kanssa puhetta, sillä juuri diabeetikoille hyvin istuva kenkä on erityisen tärkeä.

– Taas tuli hyvä muistutus siitä, että kenkämyyjille ei ole koulutusta kohdata asiakkaita, joilla on erilaisista sairauksista johtuvaa tunnottomuutta jaloissa, Zigentin Saila sanoo.

Suomessa noin puoli miljoonaa ihmistä sairastaa diabetesta ja uusia diabetesdiagnooseja tehdään 25 000 vuosittain. Tämän lisäksi Suomessa arvioidaan olevan ainakin 100 000 tyypin 2 diabeetikkoa, jotka eivät tiedä sairastavansa.

Diabetes aiheuttaa hermostovaurioita, joista yksi tunnetuimista oireista on jalkojen tuntoaistin heikkeneminen. Kaikilla diabeetikoilla jalkojen tunnottomuutta ei esiinny, eivätkä kaikki jalkojen tunnottomuudesta kärsivät ole diabeetikkoja, mutta tuntopuutokset jalkaterissä ovat yleisiä.

"Tuntopuutoksista kärsivä voi jopa hakea sitä tuntemisen tunnetta sillä, että kenkä on liian pieni"

Kenkäkaupassa liian pieniä kenkiä ostavat ovat tuttu juttu. Zigentin Saila muistuttaa, että moni ei tule edes ajatelleeksi, että taustalla voi olla tunnottomuutta.

– Toisen on vaikea ymmärtää, miksi joku ostaisi liian pienet ja huonosti istuvat kengät. Asiakkaan voi olla vaikea itse hahmottaa, jos kenkä on liian pieni tai suuri, koska tuntoa ei ole. Tuntopuutoksista kärsivä voi jopa hakea sitä tuntemisen tunnetta sillä, että kenkä on liian pieni.

Myyjä voi hellävaraisesti kysyä liian pieniä kenkiä sovittavalta asiakkaalta, onko hänellä jaloissa tunnottomuutta.

Golfpallo tai papiljotti kengässä jäävät huomaamatta

Tuntohermojen ja lihashermotuksen häiriö vaikeuttaa jalkojen oikean asennon ja kosketuksen tunnistamista.

– Kerran miesasiakas tuli kenkäkauppaan ostamaan uusia kenkiä liian pienien tilalle. Kenkäkauppias ihmetteli, että miksi asiakas haluaa haluaa uudet melko uusien kenkien tilalle, kun kenkien kokokin oli oikea. Kauppias kokeili kenkää käsillään ja löysi kengän kärjestä miehen vaimon papiljotin. Eräässä toisessa tapauksessa kengästä löytyi golfpallo.

"Mitä tunnottomampi jalka, sitä enemmän myyjän ammattitaitoa tarvitaan"

Diabetes voi aiheuttaa varpaiden asentovirheiden noidankehän. Useimmiten asentovirheet johtuvat sopimattomista kengistä. Diabeetikoilla hermostovaurio aiheuttaa lisäksi lihasvoiman heikkenemistä, joka taas heikentää tasapainoa ja lisää varpaiden asentovirheitä.

– Jos asiakas yrittää hankkia liian pieniä kenkiä, niin myyjä voisi hienovaraisesti ohjata sitä tilannetta jututtamalla asiakasta. Hän voisi esimerkiksi kysyä, voisiko syynä olla tunnottomuus jaloissa. Mitä tunnottomampi jalka, sitä enemmän myyjän ammattitaitoa tarvitaan, Zigentin Saila muistuttaa.

Diabeetikolle tärkeää kenkävalinnassa on, että kengät eivät hierrä, hankaa eivätkä paina tai purista mistään, jotta jalkateriin ei tulisi ihorikkoja tai haavoja.

Diabeetikoilla haavojen paraneminen on hitaampaa korkean verensokerin sekä hermoston- ja verenkierron ongelmien vuoksi. Jaloista onkin siksi pidettävä erityistä huolta.

Lisätietoja jalkojen tuntoaistin heikkenemistä löytyy Diabetesliiton sivuilta.